Vaimo vei Matin yrityksen

Matti on saanut ahkeralla työllä kymmenen vuotta sitten perustamansa yrityksen kukoistamaan. Sitten hän löytää Liisansa. Mitenköhän Matin lopulta käy?

Kun kaikki on vielä hyvin…

Velaton yritys omistaa tällä hetkellä toimitilat, koneet ja kaluston. Matti on tyytyväinen ja nauttii täysin siemauksin yrityksensä pyörittämisestä.

Matin elämään astuu viehättävä Liisa ja lyhyen seurustelun jälkeen soivat hääkellot. Onnen huumassa Matti ja Liisa ostavat pramean omakotitalon lainarahalla.

Onnen huumassa ei ajatella eron mahdollisuutta

Avioparin onni alkaa rakoilla

Nuoren parin onni alkaa arjen myötä rakoilla ja lopulta yhteiselo käy sietämättömäksi. Ero on väistämättä edessä. Kiinteistönvälittäjä kertoo parille järkyttävän uutisen. Laman vuoksi Matin ja Liisan asunnon arvo onkin yllättäen pudonnut roimasti. Myyntituloilla saisi maksettua vain osan asuntolainasta.

Järkyttynyt Matti saa vasta eron hetkellä kuulla, että Liisalla on avio-oikeus myös hänen yritysomaisuuteensa. Omaisuuden säästö eli varat veloilla vähennettynä jaetaan puoliksi puolisoiden kesken. Varakkaampi puoliso maksaa toiselle puolisolle tasinkoa.

Lain mukainen omaisuuden jako tarkoittaa Matin ja Liisan tapauksessa sitä, että Matin yritysomaisuutta tarvitaan kattamaan asuntolainaa. Lisäksi Matti joutuu maksamaan Liisalle tasinkoa yritysomaisuudestaan.

Lain mukaan lähtökohtana on, että avio-oikeus ulottuu myös toisen puolison yritysomaisuuteen

Miten turvata omaisuus erotilanteessa?

Laki antaa mahdollisuuden omaisuuden jaon kohtuullistamiseen. Liisa ei kuitenkaan siihen suostu, joten tiedossa on pitkä ja kallis riitelyprosessi.

Matin yrittäjyystarina päättyi tähän. Haluaisitko Sinä välttää Matin kohtalon? Avioeron taloudellisiin riskeihin voi varautua avioehdolla.

Ammattitaitoisen asiantuntijan kustannukset sopimuksen laatimisesta olisivat Matinkin tapauksessa olleet häviävän pienet toteutuneeseen taloudelliseen riskiin verrattuna. Ja Matin yrittäjyystarina olisi saanut jatkua.

Blogikirjoituksia aiheesta

Parisuhteeseen liittyviä blogkirjoituksia pääset lukemaan täältä >>

Uudet avioehtopalvelut keväällä 2017

Keväästä 2017 alkaen on tarjolla helppo, nopea ja edullinen ratkaisu vastaavien ongelmien ratkaisuun.

Tilaa vaikka heti itsellesi kokeneen lakimiehen laatima opas, avioehtosopimuksen malli ja selkeät vaiheittaiset ohjeet avioehdon tekoon.

Kokemuksia?

Haluatko jakaa mielipiteesi tai kokemuksesi aiheesta? Kirjoita kommenttia, mielellään kuulisin Sinun ajatuksiasi aiheesta.

Kirjoittaja

Varatuomari Inga Koskinen