Perintö lapsille – 5 syytä tehdä testamentti

Oletko miettinyt testamentin tekoa tai sen muuttamista? Testamenttiin liittyy monia vääriä uskomuksia. Testamentista on hyötyä, vaikka haluaisitkin perintösi päätyvän lapsille.

Ei mun mitään testamenttia kannata tehdä, lapset sen perinnön kuitenkin saa lain mukaan.

Vai onko näin, katso seuraava video.

1. Testamentilla suojaa avoleskelle

Testamentilla voidaan muuttaa lakisääteistä perimysjärjestystä. Jos sinulla on lapsia, et voi kuitenkaan syrjäyttää heitä testamentilla kokonaan. Perinnöttömäksi tekeminen on mahdollista vain laissa säädetyissä tilanteissa, esimerkiksi jos perijä on tehnyt rikoksen perittävää kohtaan. Muutoin lapsilla on testamentista huolimatta oikeus vaatia lakiosaansa eli puolet perintöosuudestaan.

Testamenttimääräyksillä on mahdollista suojata avoliitossa olevaa puolisoa esimerkiksi antamalla hänelle perintöä tai asumisoikeus yhteiseen kotiin. Oletko avoliitossa ja haluat turvata avolesken tulevaisuuden? Silloin on syytä tehdä testamentti.

2. Testamentilla avio-oikeus pois

Yhä useampi avioliitto päätyy eroon. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2015 avioerojen määrä lisääntyi ja avioeroon päättyi 13 939 avioliittoa.

Tilastot puhuvat siis karua kieltä. Miksi et ottaisi testamentissasi huomioon lisääntyviä avioeroja? Testamentilla voit poistaa perillisen puolison avio-oikeuden perintöomaisuuteen. Monet tekevät testamentin pelkästään tämän vuoksi.

3. Legaatti

Haluatko testamentata kalastustarvikkeet Matille, ompelutarvikkeet Liisalle ja arvotaulut Pekalle? Testamentissa voit ottaa huomioon lasten mieltymyksiä ja määrätä heille esineitä sen mukaan.

4. Perintöriitojen vähentäminen

Taitavasti laaditulla testamentilla voidaan vähentää perillisten keskinäisiä riitoja. Voit etukäteen testamentilla määrätä, miten perintösi jaetaan lapsille. Siinäkin tilanteessa, että lapset saavat yhtä paljon omaisuutta.

Kaukoviisaana sinun kannattaa miettiä kuoleman jälkeistä tilannetta, jotta perilliset välttyisivät erimielisyyksiltä. Vaihtoehtoja perintöriitojen välttämiseen on useita ja voit valita niistä sinulle mieluisimman vaihtoehdon.

5. Testamentilla verosäästöä

Tiesitkö, että testamentilla voit vaikuttaa perintöverojen määrään? Niin, että perilliset säästävät perintöveroissa.

Tuskin haluat tässä kohtaa pitää verokarhun puolta, vaan toivot mieluummin lastesi saavan mahdollisimman paljon omaisuudestasi käyttöönsä. Kokenut lakimies osaa auttaa sinua perintöverojen säästämisessä, tähänkin on useita vaihtoehtoja.

Lisätietoa testamentista

Blogissa voit lukea testamentti- ja perintöoikeudellisia kirjoituksia.

Artikkelin kirjoittaja

Tämän artikkelin on kirjoittanut varatuomari Inga Koskinen, jolla on 30 vuoden kokemus testamentti- ja perintöasioista. Kokenut asianajaja osaa neuvoa Sinua parhaalla mahdollisella tavalla, jotta tahtosi toteutuu.