Perintö jakoon

Voiko vainajan jälkeen jäänyt omaisuus jäädä jakamatta? Entä miten perinnönjaon saa aikaan? Tästä artikkelista löydät lisätietoa ja käytännön toimintaohjeita kuolinpesän jakoasioihin.

Perinnönjakosopimus

Vainajan jälkeen jäänyt omaisuus voidaan jättää jakamatta niin pitkäksi aikaa, kunnes joku perillisistä haluaa vaatia perinnönjakoa. Jos vainaja oli kuollessaan avioliitossa, tehdään ennen perinnönjakoa omaisuuden ositus. Perinnönjako on mahdollista tehdä osittaisena, jolloin osa jäämistöstä jää edelleen jakamattomaksi.

Kuolinpesän osakkaat voivat sopia osituksesta ja perinnönjaosta.

Ositus- ja perinnönjakosopimus on määrämuotoinen; se on tehtävä kirjallisesti ja siihen tarvitaan kaksi todistajaa. Sopimuksen tekemiseen on syytä käyttää oikeudellisen asiantuntijan apua erityisesti silloin, kun jäämistöön kuuluu rahavarojen lisäksi muutakin omaisuutta, kuten kiinteistö.

Toimistomme palveluista ositukseen ja perinnönjakoon sopivat hyvin startti-, sopimus– ja sovintopalvelut. Lakineuvonta -palvelumme on edullinen vaihtoehto sovintomahdollisuuden selvittämiseen.

Toimitusjako

Kuolinpesän osakkaat eivät aina pääse yksimielisyyteen perinnönjaosta. Kuolinpesän osakas voi hakea käräjäoikeudelta pesänselvittäjän ja -jakajan määräystä yleensä asianajajalle.

Pesänjakajaa tarvitaan, jos kuolinpesässä on vajaavaltainen osakas tai osakkaan kuolinpesäosuus on ulosmitattu.

Toimistomme hoitaa näitä hakemusasioita. Asianajaja Inga Koskisella on kokemusta pesänselvittäjän ja -jakajan tehtävien hoitamisesta.

Käräjäoikeuden annettua määräyksensä asiaa hoidetaan lakitoimistossa. Toimitusjaossa tavoitellaan ensisijaisesti osakkaiden kesken sovintoratkaisua, jonka pesänjakaja vahvistaa.

Jos kuolinpesän osakkaat eivät ole yksimielisiä perinnönjaosta, tekee pesänjakaja päätöksen asiassa.

Kuolinpesän osakas voi moittia perinnönjakoa kuuden kuukauden kuluessa jaon toimittamisesta. Toimistomme hoitaa osituksen ja perinnönjaon moitekanteita.

Toimintaohjeet Sinulle

Perintöasioista saat lisätietoa kotisivujemme jäämistöoikeudellisista artikkeleista.

Autamme Sinua mielellämme. Ota meihin yhteyttä kaikissa jäämistöoikeudellisissa kysymyksissä; perunkirjoitus, ositus ja perinnönjako.

2 kommenttia artikkeliin ”Perintö jakoon”

  1. Hei Aira, kiitos kommentista!
    Jos perinnön määrää testamentilla yhdelle lapsista, on kahdella muulla lakisääteinen oikeus lakiosan eli puolikkaan perintöosan vaatimiseen. Kysytyssä tapauksessa yhden lapsen lakiosa on 1/6 perinnöstä.
    Perinnöttömäksi tekeminen on lain mukaan mahdollista tietyissä, käytännössä harvinaisissa tilanteissa.
    Testamentilla on kuitenkin mahdollista “tehostaa” toivomusta siitä, että lapsi ei vaatisi lakiosaansa.
    Mikäli haluat apua tässä suhteessa, otathan ystävällisesti yhteyttä. Kiitos!

Kommentointi on suljettu.