Muutetaanko yhteen vai mennäänkö naimisiin?

Moni pari pähkäilee avoliiton ja naimisiin menon välillä. Mikä merkitys puolisoiden talousasioihin on sillä, onko parisuhde vahvistettu vihkikaavan mukaan vai ei?

Miten avoliitto ja avioliitto eroavat toisistaan

Molemmille parisuhteille löytyy lakisääteistä suojaa. Tärkeimmät erot ovat avio-oikeudessa ja lesken suojassa, jotka kuuluvat naimisissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa oleville.

Avio-oikeus

Vihkihetkellä aviopuoliso saa avio-oikeuden toisen puolison omaisuuteen. Avioliiton päättyessä tämä tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että puolisoiden omaisuuden säästö puolitetaan riippumatta siitä kumman nimissä omaisuus on.

Avioliitossa olevan lesken asuminen turvataan avioliittolaissa

Avoliitossa ei suojata lesken asumista

Avopari jää näistä paitsi. Avosuhteessa lähdetään siitä perusajatuksesta, että kummallakin on oma omaisuutensa. Laki antaa suojamahdollisuuden kohtuuttomissa tilanteissa.

Toinen puoliso on voinut kartuttaa omalla työllään tai omilla varoillaan toisen omaisuutta. Tai toinen puolisoista on tehnyt kotitöitä ja hoitanut lapsia kotona, kun avopuoliso sillä välin on ansiotuloillaan hankkinut itselleen omaisuutta.

Tällaisissa tilanteissa on mahdollista saada taloudellista hyvitystä erotilanteessa.

Laki ei turvaa avolesken asumista.

Tarkista oman parisuhteen tilanne

Tiedätkö Sinä, miten parisuhteen valinta vaikuttaa Sinun tilanteessasi omaisuuteen ja asumiseen? Tiesitkö, että avopuolisoiden asemaa voidaan parantaa sopimuksin? Molemmissa parisuhteissa on mahdollista varautua tuleviin muutostilanteisiin tekemällä sopimuksia. Sopimus on halpa vakuutus parisuhteen taloudellisille riskeille.

Oman tilanteesi tarkistat helposti ja nopeasti Lakineuvonnassa, joka hoituu myös etäyhteyden välityksellä ajanvarauksineen.

Lisätietoa

Autan Sinua mielelläni tulevaisuutesi suunnittelussa. Tiedustelun, viestin ja ajanvarauksen voit lähettää helposti verkkokaupan palvelukartoituksen kautta. Kiitos!