Monta syytä tehdä edunvalvontavaltakirja

Mikä edunvalvontavaltakirja on ja miksi se tehdään? Edunvalvontavaltakirjan voi tehdä jokainen 18 vuotta täyttänyt henkilö. Tässä artikkelissa kerromme useamman syytä valtakirjan tekemiseen.

Edunvalvontavaltakirjalla, edunvalvontavaltuutuksella sekä kevyellä tai kevennetyllä edunvalvonnalla tarkoitetaan samaa asiaa.

Edunvalvontavaltakirjan tekeminen

Edunvalvontavaltakirja tehdään siinä vaiheessa, kun ymmärrät vielä taloudellisia asioita ja valtakirjan merkityksen. Se tehdään tulevaisuutta varten.

Edunvalvontavaltakirja tehdään vastaavalla tavalla kuin testamentti. Kirjalliseen valtakirjaan tarvitaan kahden esteetöntä todistajaa samanaikaisesti todistamaan tekijän allekirjoituksen. Todistajaksi ei kelpaa sukulainen tai puoliso.

Edunvalvontavaltakirja on mitätön, jos sen on todistanut esteellinen henkilö

Kenet voit valtuuttaa?

Voit edunvalvontavaltakirjalla päättää asioidesi hoitajan. Voit määrätä myös useamman henkilöä edunvalvontavaltuutetuksi. Esimerkiksi toinen voi hoitaa taloudellisia asioita ja toinen hoitoosi liittyviä asioita.

Valtuutetun henkilön päätät itse: puoliso, lähisukulainen tai hyvä ystäväsi. Valinta on Sinun.

Valtakirjassa määrätään usein myös varahenkilöt siltä varalta, että valtuutettu ei pysty tai halua hoitaa tehtävää taikka on tilapäisesti estynyt. Sinä valitset myös, kenet haluat näihin varatehtäviin.

Valtakirjan sisältö

Valtakirja tehdään juuri sen sisältöiseksi, kuin haluat. Voit antaa ohjeet esimerkiksi pankkitilien hoitoon, omaisuuden myyntiin, säännöllisten lahjojen antamiseen ja yhtiökokouksessa edustamiseen. Valtakirjalla voit antaa myös henkilökohtaista hoitoasi koskevia ohjeita.

Edunvalvontavaltakirjan malliesimerkkejä on aiemmin löytynyt Muistiliiton kotisivuilta. Mallit on sittemmin poistettu, jotta edunvalvontavaltakirjoja ei tehtäisi automaattisesti malliasiakirjojen mukaan. Kotisivujemme blogikirjoitukset auttavat omien toiveiden pohtimisessa, mikäli halua tutustua aiheeseen ennen yhteydenottoa lakimieheen. Kokeneen asianajajan konsultoinnilla tai asiakirjan laatimisella varmistat, että valtakirja on juuri Sinulle sopiva.

Edunvalvontavaltakirjan tekemisessä kannattaa käyttää kokenutta asiantuntijaa, joka osaa laatia juuri Sinulle räätälöidyn valtakirjan

Miten valtakirja vahvistetaan?

Kaikkia tehtyjä valtakirjoja ei ole tarpeen vahvistaa maistraatissa. Edunvalvontavaltakirja vahvistetaan vain silloin, jos heikentyneen terveydentilan tai esimerkiksi muistiongelmien vuoksi et enää pysty hoitamaan taloudellisia asioitasi.

Edunvalvontavaltakirjan vahvistamista haetaan maistraatilta ja hakemukseen liitetään lääkärinlausunto.

Erot edunvalvontaan

Maistraatti määrää edunvalvonnan tarpeessa olevalle henkilölle edunvalvojan. Asia voi tulla vireille maistraattiin henkilön omalla hakemuksella tai muun henkilön ilmoituksesta. Edunvalvojaksi voidaan määrätä päämiehelle läheinen henkilö tai yleinen edunvalvoja. Edunvalvontavaltakirjalla Sinä päätät, kuka on edunvalvojasi.

Edunvalvojan on tehtävä vuosittain tili maistraattiin. Maistraatti valvoo myös edunvalvontavaltuutettua, mutta hänen ei tarvitse tehdä vuotuista tiliä maistraattiin, ellet toisin halua valtakirjassa määrätä.

Maistraatti määrää edunvalvojan tehtävät, jotka ovat taloudellisia asioiden hoitamista. Valtakirjalla voit itse päättää, mitä asioita edunvalvoja hoitaa ja antaa hänelle ohjeet.

Jokaisen 18 vuotta täyttäneen on syytä harkita edunvalvontavaltakirjan tekemistä. Yllättävä sairaus tai tapaturma voi johtaa edunvalvonnan tarpeeseen.

Edunvalvontavaltakirja verkossa

Edunvalvontakirjan voit tarkistuttaa tai laatia yhdessä asianajajan kanssa myös verkon välityksellä.

Luonnoksesi tarkistamiseen soveltuu hyvin Lakineuvonta -palvelumme.

Lue lisää edunvalvontavaltuutuksesta.

Lisätietoa artikkelin kirjoittajasta Inga Koskisesta.