Miten pienyrittäjä saa lakitietoa edullisesti?

Pienyrittäjän aika on usein kortilla. Hänellä ei ole aikaa itse paneutua kaikkiin yritystoiminnan osa-alueisiin, vaikka hän itse niistä kuitenkin on vastuussa. Yrittäjän on tarkkaan harkittava, mitä ulkopuolisia palveluja hän käyttää.

Mitkä yritystoiminnan osa-alueet ovat sellaisia, että niihin kannattaa investoida? Lakiasiat on kiistatta listan kärkipäässä.

Miksi lakiasioiden selvittäminen on tärkeää?

Pienyrittäjänkin liiketoiminta perustuu sopimuksiin. Yhteistyösopimukset ja tarjoukset asiakkaille on tehtävä huolellisesti, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään. Asiantuntijan avulla laadittu sopimus antaa yrittäjälle turvaa sekä vakuuttaa asiakkaat ammattimaisuudella.

Juristipalkkioissa säästäminen voi tulla kalliiksi. Tuhansien, jopa kymmenientuhansien oppirahat ovat liian kallis maksu siitä, ettei lakiasioita ole selvittänyt itselleen.

Mitä vaihtoehtoja yrittäjällä on lakitiedon hankkimiseen?

Valitse hyvä juristi

Lakimiehiä on monenlaisia. On juristia, varatuomari, oikeusnotaaria ja vaikka mitä. Lakimiehen ammattinimikkeet eivät aukea kaikille. Sen lisäksi pitäisi vielä tietää, kuka lakimiehistä on pätevin ja kustannustehokkain pienyrittäjän auttamiseen. Onko se tuttavapiiriin kuuluva juristi vai joku muu?

Sopivan lakimiehen löytämiseen kannattaa käyttää aikaa. Myöhemmin lakimiehen vaihtamisesta aiheutuu ylimääräisiä lisäkustannuksia.

Lataa ensimmäiseksi itsellesi maksuton opas, jossa on selitetty lakimiehen nimikkeet ja valintakriteerit selkeästi.

Liittojen jäsenneuvonta

Mitä muita vaihtoehtoja pienyrittäjällä on? Monet yhdistykset tarjoavat jäsenilleen etuna myös ilmaista lakineuvontaa. Tämän neuvonnan saaminen edellyttää, että yrittäjä maksaa myös yhdistyksen jäsenmaksun.

Yritystoimintaa aloitettaessa on tärkeä selvittää omaan toimintaan liittyvät lain kompastuskivet. Aloittava yrittäjä kuitenkin joutuu yleensä säästämään menoissa ja karsimaan kaikki ylimääräiset kustannukset. Pienyrittäjä ei välttämättä tarvitse lakineuvoja vuosittain, mutta jäsenmaksu on kuitenkin joka vuosi maksettava jäsenedun säilyttämiseksi.

Mistä ilmaista lakitietoa?

Internetistä löytyy runsaasti yrittäjälle hyödyllistä lakitietoa. Ongelmana kuitenkin on, että pienyrittäjällä ei useinkaan osaa varmistaa tietolähteiden luotettavuutta. Puhumattakaan siitä, onko netistä löytyvä tieto vielä ajan tasalla vai jo vanhettunutta. Lainsäädäntö nimittäin muuttuu todella tiuhaan tahtiin.

Pienyrittäjälle hyödyllistä käytännönläheistä lakitietoa löydät blogistamme. Esimerkkinä yritystoiminta-kategorian blogikirjoitukset. Kirjoituksissa on myös linkkejä internetistä löytyviin luotettaviin tietolähteisiin.

Verkkokaupassamme on yrittäjille e-lakioppaita, jotka saat suoraan sähköpostiisi. Tutustu verkkokaupan lakioppaisiin, myös maksuttomiin. Yksi suosituimista oppaistamme on Suullisen sopimuksen vahvistamisopas.

Ilmaista kuluttajaneuvontaa

Kuluttaja-asioissa yrittäjät saavat maksutta neuvontaa puhelimitse kolmena päivänä viikossa kahden tunnin ajan.

Katso tarkemmat tiedot Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Entä jos on aikapula?

Yrittäjän on tunnettava liiketoimintansa perusasiat myös lakipuolelta.

Kaikilla yrittäjillä ei ole aikaa surffailla netissä ja lukea oppaita. Ottaako sitten ohranen?

Tiesitkö, että yrittäjällä on käytettävissä myös edullinen tapa hankkia pikakonsultaatiota kokeneelta lakimieheltä nopeasti? Tutustu palveluun tarkemmin.

Artikkelin kirjoittaja

Tämän artikkelin on kirjoittanut asianajaja Inga Koskinen, jolla on yli 30 vuoden kokemus yrittäjien lakiasioiden hoitamisesta ja yli 15 vuoden kokemus  yrittäjäjärjestön jäsenten neuvonnasta.

Lakinainen vastaa lakikysymyksiin ja auttaa lakiasoissa
Varatuomari Inga Koskinen neuvoo mielellään pienyrittäjiä

Tutustu Inga Koskisen ammattitaitoon tarkemmin verkkosivullamme, josta löydät Ingan ansioluettelon ja tarinan.

Ota rohkeasti yhteyttä, niin kerromme lisää. Miten voimme auttaa?

Vastaa