Miten avoeroon voi varautua?

Avopuolisot asuvat yhdessä ilman avioliiton mukanaan tuomaa suojaa. Avopuolisoilta puuttuu avio-oikeus toisen omaisuuteen. Mitä tämä tarkoittaa avoeron koittaessa?

Avoliitto täysin ilman lakisuojaa?

Avopuoliso voi jäädä kokonaan ilman parisuhteen lakisuojaa. Jos avoliitossa on oltu alle viisi vuotta. Eikä ole yhteisiä lapsia. Silloin avopuolisot ovat lain silmissä kuin kaksi toisilleen vierasta ihmistä. Eron tullessa kumpikin pitää oman omaisuutensa. Ja osuutensa yhteisestä omaisuudesta.

Mitä voi tehdä, jos jää ilman lakisuojaa?

Avopuolisot voivat jo ennen avoliittoa tai sen aikana tehdä sopimuksen. Sopia avoeron pelisäännöt valmiiksi.

Avoliiton lakisuoja

Avopuolisoiden yhteistalouden purkamista koskevassa laissa on suojasäännöksiä avopareille. Nille, joilla on yhteinen lapsi. Tai joiden avoliitto on kestänyt vähintään viisi vuotta. Suoja ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin avioliitossa. Mutta jotain sentään.

Lain lähtökohta on, että kodin irtaimisto on yhteistä. Ja jos toinen työ- tai varallisuuspanoksella parantaa toisen varallisuusasemaa, voi siitä saada taloudellista hyvitystä. Selvissä epäsuhtatilanteissa siis.

Ja jos riitaa pukkaa, voi hakea käräjäoikeudelta pesänjakajaa omaisuuden erottelua varten.

Entä jos lakisuoja ei riitä?

Avopuolisot voivat tehdä sopimuksen avoeron varalta. Sopia irtaimiston omistussuhteista. Tai avopuolison oikeudesta taloudelliseen hyvitykseen.

Avopuoliso, oletko miettinyt oman tilanteesi? Mitä tapahtuu, jos tulee avoero. Tai miten avoleskelle käy kuolintilanteessa. Avolesken suojaamisesta lisätietoa Avolesken kruunaus -artikkelista.

Toimintaohjeet avopuolisolle tai avoliittoa suunnittelevalle

  1. Lue avoliittoa käsittelevät artikkelit.
  2. Pyydä myös avopuolisoa lukemaan kirjoitukset.
  3. Keskustele avopuolisosi kanssa yhteisistä toiveistanne avoero- ja kuolintilanteiden varalta.
  4. Ota yksin tai ottakaa yhdessä yhteyttä toimistoomme. Lakineuvonta -palvelulla saatte  yksilölliset neuvot ja ohjeet.

Pikaohjeet

Jos Sinulla ei ole aikaa tai halua lukea lisätietoä sivuiltamme, ota suoraan yhteyttä toimistoomme. Saat lakiapua nopeasti ja joustavasti etäyhteyksien välityksellä. Tilauksen yhteydessä voit varata oman aikasi neuvontatuokioon.