Mainoskilpailut verolle – arpajaisverotus

Moni pienyrittäjä käyttää markkinoinnissaan kilpailua, joka on helppo järjestää esimerkiksi Facebookissa, blogissa tai yrityksen omilla kotisivuilla. Harva yrittäjä kuitenkaan tietää, että arvonnoissa on otettava huomioon myös arpajaisvero. Lue tästä artikkelista tärkeimmät ohjeet.

Kilpailut verolle

Haluatko järjestää kilpailun, jonka osanottajien kesken arvot palkinnon? Palkinto voi olla rahaa, tavara, rananarvoinen etuus tai vaikkapa oman yrityksesi tuote. Ehkä haluat palkita useamman kuin yhden osallistujan, jotta saat kampanjallesi mahdollisimman paljon näkyvyyttä?

Facebookissa järjestetään usein t&j -kilpailuja, joissa arvotaan tiettyynä päivään mennessä FB-julkaisua tykänneiden ja jakaneiden kesken palkinto. Kilpailujen järjestämisessä on noudatettava Facebookin omia sääntöjä, jos haluaa välttää sivustonsa poistamisen Facebookista. Nämä säännöt ovat monen yrittäjän tiedossa.

Vaan harvapa yrittäjä sen sijaan tietää, että yrityksen järjestämässä arvonnassa on otettava huomioon arpajaisvero. Mitä sinun on syytä tietää tästä verosta, jotta osaat toimia lain mukaan?

Mitä tarkoittaa arpajaiset?

Verolainsäädännössä arpajaisilla tarkoitetaan muutakin kuin veikkaus- ja totopelejä. Ne ovat Suomessa julkisesti järjestettyjä arvaamisia tai arvontoja. Osallistuja voi sattumanvaraisesti voittaa rahaa tai rahanarvoista omaisuutta. Palkinto voi olla myös lahja- tai ostokortti. Arpajaisvero ei koske suorituksesta annettavia vastikkeita eikä palkanmaksua, vaan nämä kuuluvat tuloverotuksen piiriin.

Arpajaisverotuksen piiriin kuuluvat myös sellaiset kilpailut, joissa arvontaan osallistuminen edellyttää esimerkiksi kyselylomakkeen täyttämisen tai messuille osallistumisen.

Pääpointti on, että voiton tai palkinnon saaminen riippuu kokonaan tai osittain sattumasta. Eli arpaonnesta.

Kuka verot maksaa?

Arpajaisverosta vastaa arpajaisten toimenpanija eli yrityksesi, joka pistää kilpailun pystyyn. Jos järjestät arvonnan yhdessä muiden kanssa, vastaa teistä jokainen arpajaisveron koko määrästä verottajan suuntaan.

Arvonnan järjestäjän on itse oma-aloitteisesti huolehdittava arpajaisveron maksusta. Ilmoitus tehdään kausiveroilmoituksella ja maksetaan arpajaisia seuraavan toisen kuukauden 12. päivään mennessä. Esimerkiksi tammikuussa järjestetyistä arvontakilpailuissta ilmoitus- ja maksupäivä on viimeistään maaliskuun 12. päivä.

Paljonko veroa maksetaan?

Arpajaisveron määrä on 30 % jaettujen voittojen yhteismäärästä.

Arpajaisveroa ei kuitenkaan tarvitse maksaa, jos jaettujen voittojen arvo on alle 166,66 euroa kalenterikuukaudessa.

Vero maksetaan sentin tarkkuudella. Arpajaisveroa maksetaan, jos sen määrä on vähintään 50,00 euroa kalenterikuukaudessa.

Arpajaisveroa ei tarvitse maksaa, jos voittojen arvo jää alle 166,66 euroa kuukaudessa.

Mistä lisätietoa?

Arpajaisverosta löydät lisätietoa verohallinnon sivuilla olevasta vero-ohjeesta.

Artikkelin kirjoittajasta

Artikkelin on kirjoittanut asianajaja, varatuomari Inga Koskinen, jolla on vuosikymmenien kokemus yrittäjien neuvonnasta, valmennuksesta ja lakiasioiden hoitamisesta. Ingan ansioluettelo ja tarina ovat vapaasti luettavissa verkkosivuillamme.

Yritystoiminta lailliselle pohjalle

Nieleekö yritystoiminnan pyörittäminen kaiken aikasi? Markkinointi, myynti, toiminnan kehittäminen… Nämä ovat toimenpiteitä, joita pystyt pienyrittäjänä itsekin tekemään.

Mutta riittääkö aikasi vielä selvittämään yrityksen toimintaan liittyvät lakikiemurat? Sopimukset, verotus, tietosuoja, immateriaalioikeudet, saatavien velkomien, työsuhdeasiat, perhesuhteet… Pitkä lista asioita, jotka eivät kuulu ydinosaamiseesi.

Blogikirjoituksistamme voit lukea esimerkkejä lakiasioista, joita jokaisen yrittäjän on huomioitava.

Terveisin Inga

3 kommenttia artikkeliin ”Mainoskilpailut verolle – arpajaisverotus”

Kommentointi on suljettu.