Löitkö kättä päälle?

Asioista sovitaan yllättävän usein suullisesti, varsinkin tuttujen kesken. Kaikki on hyvin niin kauan kuin sopijakumppanit ovat yhtä mieltä asioista. Jos tulee erimielisyyttä, ollaan helisemässä. Miten asiat oikein saisi sujumaan suullisesti sovitun mukaisesti?

Ei enää tuurin kaupalla?

Voit luottaa tuuriin. Että joku sattuu kuulemaan, mitä olette sopineet. Ja muistaa sen vielä, kun hänen kertomustaan tarvitaan käräjillä jopa vuosien päästä. Ja todella kertoo kaiken muistamansa tapahtumien mukaisesti.

Taitaa jäädä liian paljon sattuman varaan? Lisäksi käräjäprosessi vie aikaa, rahaa ja mielenrauhaa.

Miten vahvistat suullisesti sovitun?

Käyttökelpoinen vinkki muihin kuin määrämuotoisiin sopimuksiin: suullisen sopimuksen voi vahvistaa sähköisesti tai kirjallisesti. Vahvistuksen sanamuoto on vapaa, kunhan siitä ilmenee suullisen sopimuksen sisältö. Lähetät siis sopijakumppanille esimerkiksi sähköpostia “hei, sovittiin juuri suullisesti seuraavaa…”.  Ja vielä parempi, jos saat kumppanilta vahvistuksen viestin vastaanottamisesta. Nyt sinulle jäi dokumentti siitä, mistä löitte kättä päälle.

Mitä vahvistus tarkoittaa?

Mikäli vastaanottaja ei reagoi viestiin kiistämällä sen sisältöä, katsotaan vahvistusviestin lähtökohtaisesti osoittavan suullisen sopimuksen sisällön. Siisti, edullinen ja helppo tapa välttää suullisten sopimusten todisteluvaikeudet. Auttaa estämään riitoja ja säilyttämään mielenrauhan!

Tietoa artikkelin kirjoittajasta

Tämän artikkelin on kirjoittanut asianajaja, varatuomari Inga Koskinen, jolla on 30 vuoden kokemus lakiasioiden hoitamisesta. Pitkän uransa aikana Koskinen on laatinut sopimuksia ja hoitanut sopimusriitoja tuomioistuimissa. Lue lisätietoa Koskisen ammatillisesta osaamisesta.

Kaipaatko lisätietoa?

Toimistomme verkkokaupassa voit ladata itsellesi pdf-oppaan, jossa saat selkeät ohjeet vaihe vaiheelta sopimuksen vahvistamiseen. Oppaassa on myös konkreettinen malliesimerkki kauppasopimuksen vahvistamisesta.

Entä neuvoja?

Autamme sopimusasioissa mielellämme, otathan rohkeasti yhteyttä. Tiedustelu on maksuton.