Kehtaako avioehdosta puhua?

Hääkellot soivat ja rakastunut pari vannoo toisilleen ikuista rakkautta. Vannomatta kuitenkin paras. Yhteiselo voi joskus tuoda mukanaan epämiellyttäviä yllätyksiä.

Unohtuuko avioehto häähumun keskellä?

Mies ja Vaimo. Pari voi olla myös samaa sukupuolta rekisteröidyssä parisuhteessa. Häävalmistelujen keskellä on vaikea löytää aikaa talousasioiden pohtimiseen. Vaikka avioliitto kuitenkin aina ja väistämättä vaikuttaa puolisoiden talouteen. Omaisuuden vakuuttamisesta yleensä huolehditaan, mutta avioehtoa ei mietitä.

Avio-oikeus on avioliiton kaveri. Puhuttiinpa siitä tai ei. Jos puoliso kieltäytyy keskustelemasta avioehdosta, onko hänen rakkautensa aitoa? Eikö raha-asioista nimenomaan pitäisi pystyä puhumaan, jos on aidosti aikeissa sitoutua toiseen henkilönä eikä tämän omaisuuteen?

Avioehdosta voi keskustella vihkimisen jälkeenkin

Miehen ja Vaimon tarina voi saada sinut toisiin ajatuksiin. Avioehdosta ehtii keskustelemaan vielä vihkimisen jälkeenkin.

Avioliiton solmimishetkellä puolisot saavat lain mukaan avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Tämä tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että avioliiton päättyessä puolisot saavat puolet yhteenlasketusta netto-omaisuudesta. Riippumatta siitä, kumman nimissä omaisuus on.

Avio-oikeus yllättää erotilanteessa

Vaimolla on avioliittoon mentäessä huomattavasti enemmän omaisuutta kuin Miehellä. Lisäksi hän saa avioliiton aikana mittavan perinnön mummoltaan. Avioerotilanteessa Vaimo joutuisi luovuttamaan omaisuutta tai rahaa Miehelle. Harmittaa. Ellei Vaimo vaadi kohtuullistamista ja onnistu saamaan vaatimustaan läpi. Yleensä tiedossa on pitkä riitaprosessi. Valitettavasti.

Mitä avio-oikeudelle voi tehdä?

Tai – elleivät Mies ja Vaimo ole tehneet avioehtosopimusta, jolla lain mukainen avio-oikeus on suljettu pois. Helppoa ja siistiä.

Avioehdosta keskustelua helpottaa lisätiedon hankkiminen.

Jatketaan keskustelua

Kotikeskustelua voi jatkaa toimistollamme tai etäyhteyksin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kehtaako avioehdosta puhua?”

Kommentointi on suljettu.