Käsityöläisen lakipläjäys

Villasukkia kutovista mummoista ei ihan ensimmäisenä tule mieleen rikos. Ajattele nyt, kiikkustuoli keinuu ja puikot kilisevät mieltä rauhoittavaan tahtiin. Mutta…. Sukkien myyminen tai jopa lahjaksi antaminen voikin olla rikos. Mistä oikein on kysymys? Mitä lakia käsityön tekijä sitten rikkoo?

Mallisuoja

Tässä kirjoituksessa käsitellään mallisuojaa lyhyesti. Esimerkiksi tavaramerkit ja tekijänoikeuslaissa säädetty lähioikeuksien suoja (kuten valokuvat) jäävät tämän esityksen ulkopuolelle.

Keskusteluja kirvoittanut Yle Satakunnan uutinen vuodelta 2011 koskee mallisuojattuja käsityöohjeita. Patentti- ja rekisterihallituksen kotisivuilla on lisätietoa tuotteen ulkomuotoa ja designia suojaavasta mallioikeudesta. Suojan kohteena eivät ole tuotteen sisältämät tekniset ratkaisut eivätkä käyttöohjeet. Mallisuojan saaminen edellyttää rekisteröimistä.

Mitä mallisuoja tarkoittaa puikkojen kilisyttäjälle? Jos sattuu törmäämään mallisuojattuun käsityöhön, voi käyttää omaa luovuuttaan mallin muuttamiseen – tai yksinkertaisesti vain vaihtaa langan värin. Tekee siis erilaisen käsityön, jolloin mallisuojasta ei tarvitse enää välittää.

Tekijänoikeus

Käytännössä ongelmalliset pohdinnat koskevat tekijänoikeuksia käsityömaailmassa. Aiheesta löytyy googlettamalla runsaasti hakutuloksia. Mielenkiintoista. On kyllä puurot ja vellit pahasti sekaisin.

Yksityiskäyttöä?

Tekijänoikeuksissa on aivan ensimmäisenä kiinnitettävä huomiota siihen, onko kysymyksessä yksityiskäyttö. Itselleen ja muutamalle kaverille saa tehdä vapaasti käsitöitä.

Teos?

Jos tehdään käsitöitä laajemmin esimerkiksi myyntiä varten, on harkittava onko kysymyksessä teos. Vain ja ainoastaan teokset saavat tekijänoikeussuojaa. Käsityöt ovat yleensä käyttöesineitä, joiden osalta katsotaan harvoin olevan kysymyksessä teos. Tekijänoikeuteen vaaditaan luovaa omintakeista käsityötä. Teoskynnys on siis korkealla. Esimerkiksi Marja Kurjen suunnittelema huivikuosi on saanut tekijänoikeussuojaa.

Tekijänoikeuden sisältö

Tekijänoikeutta ei rekisteröidä, se syntyy suoraan lain perusteella. Tekijällä on yksinoikeus teoskappaleiden valmistamiseen, yleisön saataville saattamiseen ja muunteluun.

Käsityöohje

Käsityöohje on määrämuotoinen työohje, ei kirjallinen teos. Sen kopiointi ja levittäminen olisi siis sallittua. Käsityöohjetta noudattamalla tehdään uusi käsityö (kappale), jonka osalta teoskynnyksen ylittyessä on otettava huomioon tekijänoikeudet. Tekijä voi kuvata tekijänoikeudella suojatun käsityön omaa yksityiskäyttöä varten. Kuvan pumauttaminen julkisesti nettiin ei ole yksityiskäyttöä.

Seuraamukset

Kaiken edellä olevan lisäksi oikeuksien haltijan pitää saada rikkomus tietoonsa. Ja nostettava syyte kutovaa mummoa vastaan. Eipä ole kovin todennäköistä. Mummo siis jatkaa vaan rauhassa keinutuolin kiikuttelua ja puikkojen kilkuttelua. Rentouttavaa!

Miltä käsitöiden juridiikka kuulostaa? Jos mieleesi jäi vielä kysymyksiä tai Sinulla on toivomuksia blogiaiheeksi, otathan rohkeasti yhteyttä maksutta.

Terveisin käsityöharrastaja Inga