Kirjoitettu

Valmistaudu uuteen tietosuojaan

Kokenut lakimies auttaa valmistautumaan EU-tietosuoja-asetukseen

Tietosuojan uudistus on näkynyt hyvin julkisessa keskustelussa ja uusia koulutustilaisuuksia putkahtaa kuin sieniä sateella, kuten varmaankin olet huomannut. Tietoa tarvitaan kyllä, mutta millainen tieto on oikeasti tarpeellinen sinulle, tavalliselle pienyrittäjälle? Jo pelkästään kirjainyhdistelmä GDPR voi olla sinulle vieras puhumattakaan useista EU-asetuksen käyttämistä termeistä. EU:n tietosuoja-asetus on siis nimeltään General Data Protection Regulation ja se tulee voimaan Suomessakin 25.5.2018. Se koskee lähes kaikkia suomalaisia yrityksiä niiden koosta riippumatta – mukaan lukien sinun yrityksesi.

Miksi uusi tietosuoja pelottaa?

Tulevia muutoksia

Tietosuoja-asetus kiristää yritysten tietosuojaan liittyviä vaatimuksia. Samalla se asettaa yrityksellesi niin sanotun “syyllisyysolettaman”. Yrityksesi on asetuksen voimaan tultua pystyttävä osoittamaan, että se noudattaa EU:n tiukentuneita tietosuojavaatimuksia. Tämä osoittamisvelvollisuus on valvovaa viranomaista kohtaan olemassa, vaikka mitään tietoturvaan liittyvää ongelmaa ei olisikaan yrityksessä ilmaantunut. Tämän lisäksi sinun on oma-aloitteisesti ilmoitettava tietomurrosta.

Sanktiot

Tiukentuneiden vaatimusten lisäksi tietosuojarikkomuksesta voidaan määrätä sakkoja, jonka maksimimäärä on 20 miljoonaa euroa tai 4 % yrityksen maailmanlaajuisesta liikevaihdosta. Enimmäismäärä on näistä suurempi. Sakkojen lisäksi asetuksen mukaan on olemassa myös vahingonkorvausvelvollisuus.

Esimerkiksi jos Suomessa toimivan yrityksesi liikevaihto on 100.000,00 tai vaikkapa 30.000,00 euroa, voidaan tietosuojarikkomuksesta määrätä yrityksellesi enimmillään 20 miljoonan euron suuruinen sakko. Ups.

Nykytila

Yksi suurimpia huolenaiheita on se, että yritysten tietosuoja ei ole tällä hetkellä edes nykyisen lainsäädännön tasolla. Yrityksillä on siis runsaasti kurottavaa, jotta saadaan tietosuoja paitsi nykyisten myös uusien tiukennettujen vaatimusten mukaisiksi. Tämä ongelma on kansainvälinen, kuten alla olevasta lainauksestakin ilmenee.

Yrityksissä 70 % työntekijöistä pääsevät käsiksi tietoihin, joihin heillä ei lain mukaan pitäisi olla pääsyä.

“70% of employees have access to data they should not”
What’s Your Data Strategy? Harvard Business Review, May-June 2017.

Tämäkään lohduttava tieto ei kuitenkaan poista juuri Sinun yrityksesi vastuuta tietosuojan lainmukaisuudesta, valitettavasti.

 

Lakimies valmentaa tietoturva-asetuksen edellyttämissä muutoksissa
Tietosuojarikkomusten välttäminen

Apua artikkeleista ja koulutuksesta?

Aiheesta löytyy myös internetistä maksuttomia kirjoituksia, joiden mainostetaan kertovan ymmärrettävästi uusien säännösten kiemurat. Kuitenkin niissä yleensä käytetään asetuksen vaikeaselkoisia käsitteitä sellaisenaan ja useimmiten sen vuoksi, koska kirjoittaja ei itsekään ole sisäistänyt termin todellista käytännön merkitystä.

Sama koskee useimpia tietosuojakoulutuksia. Mikä on sellaisen koulutuksen arvo, jossa referoidaan suomen kielellä muutamia kohtia 99 artiklaa sisältävästä 200 sivuisesta asetuksesta? Tai jossa kaupallisen tietoturvapalveluita tarjoavan organisaation edustaja selostaa uusia säännöksiä omien palveluidensa tarvetta perustellakseen?

Koulutuksiin osallistujat ovat saaneet mukaansa mielenkiintoisia urbaaneja legendoja. Kuten esimerkiksi sen, että tietosuoja ei missään tapauksessa koskisi sellaisia yrityksiä, joilla on vain yritysasiakkaita.

Vaikka lukisit kaikki artikkelit ja kävisit kaikki tarjolla olevat koulutukset, et mitä ilmeisimmin saa juuri sinun yrityksesi toiminnan kannalta riittävästi tietoa. Tiedon hankinnan lisäksi sinun on vielä muutettava oman yrityksesi toiminta ja tekniset ratkaisut uuden lain vaatimusten tasolle. Ja kaiken lisäksi vielä laadittava tai päivitettävä tietosuojaselosteet. Kuka tekee tämän työn puolestasi 25.5.2018 mennessä?

Miten siis oikeasti valmistaudut uudistukseen?

Tiedonhankinnan lisäksi on korkea aika ryhtyä käytännön toimiin, jotta yrityksesi on valmis ottamaan vastaan uuden tietosuoja-asetuksen sen voimaan tullessa 25.5.2018.

Toimistomme on kehittänyt vaiheittaisen etenemistavan, johon sisältyy maksutonta tietoa sekä tarvittaessa maksullista pakettihintaista konsultaatiota. Haukataan tietosuoja-kakusta pala kerrallaan lokakuussa 2017 aloittaen. Loogisia portaita edeten sinun ei tarvitse olla kauhuissasi ensi vuonna.

Jos tämä kirjoitus on mielestäsi ymmärrettävää tekstiä, on myös tämä palvelu juuri sinulle oikea.

Tietosuojaterveisin Inga Koskinen.

 

Kirjoitettu

Osakassopimus – lakimiehen vinkit

Osakassopimus tehdään osakeyhtiössä yleensä väärällä tavalla. Tai jätetään kokonaan tekemättä. Nämä virheet paljastuvat vasta siinä vaiheessa, kun maksetaan kalliit oppirahat pitkällisten aikaa vievien riitaprosessien muodossa. Kauhuskenaariona on kilpailevan yrityksen perustava osakas, joka vie yhtiön parhaat työntekijät mennessään. Mitä on tehtävissä riskien välttämiseksi? Osakkaiden välistä sopimusta tarvitaan jokaisessa osakeyhtiössä, jossa on enemmän kuin yksi osakas. Miten […]

Saat pääsyn tähän artikkeliin, kun tilaat IK Lakitieto Jäsenyys.
Kirjoitettu

Lakitieto -palvelu

Maksuton lakipalveluiden tarvekartoitus

Toimistomme uunituore IK Lakitieto Jäsenyys -palvelu on tällä hetkellä kotisivujemme verkkokaupan myydyin tuote. Palvelu on ilmainen, mutta ei kuitenkaan ainoa maksuton tuote verkkokaupassamme. Missä siis tämän palvelun suosio piilee?

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Pienyrittäjillä ei ole mahdollisuutta palkata omaa juristia, vaikka lakiasioiden tiedontarve on kova. Yksikin erehdys säädösviidakossa voi maksaa liian kalliin hinnan sillä seurauksella, että yritystoiminta päättyy siihen. Miten pienyrittäjä sitten saa pidettyä itsensä riittävästi ajan tasalla?

Tämä palvelu on suunniteltu nimenomaan sinulle, pienyrittäjä.

Miksi?

Pienyrittäjien ajalliset resurssit ovat rajalliset. Tämä palvelu antaa pääsyn jäsensivustolle, johon kirjautumalla pienyrittäjille tärkeä lakitieto on helposti luettavissa ja tarkistettavissa. Yhdessä paikassa. Ja ilman sähköpostiviidakkoa.

Jos et löydä palvelusta valmista vastausta pienyrittäjän kysymykseesi, voit lähettää sen jäsensivun kautta aihetoiveena viikottain julkaistavaan tietoiskuun. Maksutta.

 

Mihin palvelu velvoittaa?

Palvelu on maksuton eikä velvoita maksullisiin palveluihin.

Voinko palvelun peruuttaa?

IK Lakitieto -jäsenyyden voit peruuttaa omalta jäsensivultasi milloin tahansa. Mikäli peruutuksen jälkeen kuitenkin muutat mielesi ja haluat maksutonta lakitietoa, voit tilata palvelun uudelleen.

Entä vuoden jälkeen?

Palvelun tilaamalla saat maksuttoman jäsenyyden vuodeksi. Jos haluat jatkaa jäsenyyttäsi vuoden jälkeen, Sinun on uudistettava se. Jäsenyys ei jatku automaattisesti tilatun vuoden jäsenyyden jälkeen.

Kirjoitettu

Arpajaisvero markkinointikampanjoissa

Verolainsäädäntö ja verottajan ohjeet muuttuvat jatkuvasti. Verottaja on antanut 14.6.2017 uudet ohjeet arpajaisten verotuksesta. Tämä blogikirjoitus on samalla päivitystä aiempaan arpajaisveroa koskevaan postaukseen.

Saat pääsyn tähän artikkeliin, kun tilaat IK Lakitieto Jäsenyys.
Kirjoitettu

Miten pienyrittäjä saa lakitietoa edullisesti?

Pienyrittäjän aika on usein kortilla. Hänellä ei ole aikaa itse paneutua kaikkiin yritystoiminnan osa-alueisiin, vaikka hän itse niistä kuitenkin on vastuussa. Yrittäjän on tarkkaan harkittava, mitä ulkopuolisia palveluja hän käyttää.

Jatka artikkeliin Miten pienyrittäjä saa lakitietoa edullisesti?

Kirjoitettu

Chat asianajajan kanssa – saat vastaukset nopeasti

Chat-palvelu on nykypäivää. Saat nopeasti ja helposti vastaukset sinua askarruttaviin lakipalveluamme koskeviin kysymyksiin juuri sillä hetkellä, kun niitä tarvitset. Säästät omaa aikaasi, kun voit kysyä asiantuntijalta surffailun sijasta. Nyt voit chattailla myös asianajajamme kanssa.

Jatka artikkeliin Chat asianajajan kanssa – saat vastaukset nopeasti

Kirjoitettu

Räätälöity lakipalvelu verkkokaupassa

Lakiasioiden hoitaminen ammattitaidolla

Kokoa itsellesi verkkokaupasta sopiva lakipalvelu. Maksat vain siitä palvelusta, jonka todella tarvitset. Saat sopivan palvelun valintaan meiltä apua. Sinun ei tarvitse muuta kuin tilata alkuneuvottelu, niin autamme sinua eteenpäin.

Jatka artikkeliin Räätälöity lakipalvelu verkkokaupassa

Kirjoitettu

Tee itse avioehtosopimus – kokeneen asianajajan palvelulla

Avioliiton päättyessä tehdään ositus

Avioehtosopimus ja sen harkitseminen jää helposti arkielämän jalkoihin. Avioliittoa suunniteltaessa ei kehtaa ottaa puheeksi niinkin arkisia asioita kuin omaisuuskysymyksiä. Mutta eikö avioehdon pohtiminen juuri osoita, että avioliitto on tarkoitus solmia rakkaudesta vaan ei rahasta?

Jatka artikkeliin Tee itse avioehtosopimus – kokeneen asianajajan palvelulla