Avioehto ei aina turvaa

Puolisoiden tekemä avioehtosopimus ei aina johda toivottuun lopputulokseen. Avioehtoa tehtäessä ei ollut tarpeeksi tietoa. Tai puolisoiden elämäntilanne on muuttunut.

Missä tilanteessa avioehto yleensä tehdään?

Avioehtosopimus tehdään usein puolison avioituessa uudelleen tai kun puolisoiden varallisuusmäärissä on selkeä ero. Esimerkiksi puolison yritysomaisuus turvataan avioehtosopimuksella.

Avioehdolla voidaan varautua myös perhetilanteen tuleviin muutoksiin, esimerkiksi odotettavissa olevien lahjojen tai perintöjen turvaamiseen erotilanteessa.

Toimistomme Startti-palvelussa selvitämme Sinun ja puolisosi kanssa, onko avioehtosopimuksen tekemiselle tarvetta teidän tilanteessanne. Asia voidaan hoitaan myös etäyhteyksien välityksellä.

Millainen avioehto?

Avioehtosopimuksessa voidaan poissulkea molempien puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avioehdon sisältöön on myös muita vaihtoehtoja.

Sinulle ja puolisollesi sopiva avioehtosopimuksen sisältö selvitetään keskustelussa kokeneen lakimiehen kanssa.

Palvelut on mahdollista hoitaa myös etäyhteyksien välityksellä.

Entä avioehtosopimuksen jälkeen?

Puolisoiden varallisuustilanne voi muuttua sen jälkeen, kun avioehtosopimus on tehty.

Esimerkiksi puolisot ovat avioliittoon mennessään tehneet avioehtosopimuksen, jolla avio-oikeus on poistettu molemmilta puolisoilta. Vaimo hoitaa kotona lapsia ja mies käy ansiotyössä. Avioliiton aikana perheen asunto ja muu omaisuus ostetaan miehen nimiin. Erotilanteessa vaimo jäisi ilman omaisuutta, kun hänen nimissään ei ole omaisuutta eikä hänellä ole avio-oikeutta miehensä omaisuuteen.

Esimerkkitapauksen erotilanteessa vaimo voi avioliittolain mukaan esittää sovitteluvaatimuksen, mutta tiedossa on todennäköisesti pitkä riitainen oikeudenkäynti. Helpompi ja edullisempi tapa olisi ollut varautua tilanteeseen jo aikaisemmin. Miten?

Miten varautua tulevaisuuden muutoksiin?

Toimeksiannon päätyttyä saat meiltä maksutta jatko-ohjeet tulevaisuuden varalle. Et jää yksin.

Tarjoamme myös mahdollisuuden maksulliseen jatkotoimeksiantoon, jossa otamme sovituin väliajoin säännöllisesti yhteyttä ja selvitämme perhetilanteenne muutosten vaikutukset.

Voit luottaa siihen, että avioehtosopimuksenne on ajan tasalla myös tulevaisuudessa.

Artikkelin kirjoittaja

Tämän artikkelin kirjoittajan, asinanajaja Inga Koskisen esittely verkkosivuiltamme.