Arpajaisvero markkinointikampanjoissa

Verolainsäädäntö ja verottajan ohjeet muuttuvat jatkuvasti. Verottaja on antanut 14.6.2017 uudet ohjeet arpajaisten verotuksesta. Tämä blogikirjoitus on samalla päivitystä aiempaan arpajaisveroa koskevaan postaukseen.

Onko veron määrä noussut?

Veron määrä on ensimmäinen asia, jonka tarkistamme uusista ohjeista. Arpajaisveron määrä ei ole kaikissa lain tarkoittamissa arpajaisissa sama. Viranomaisten luvalla järjestettävissä arpajaisissa veron määrä on eri kuin tavallisen yrityksen järjestämässä markkinointikampanjassa.

Arpajaisveron määrä on edelleen 30 % muissa kuin arpajaisverolaissa tarkoitetuissa arpajaisissa. Viimeksi mainittuja ovat viranomaisten luvalla järjestättävät arpajaiset, kuten peliautomaatit, vedonlyönti, veikkaus ja bingot.

Arpajaisten minimimäärä on edelleen sama eli veroa on maksettava vähintään 166,66 euron suuruisista palkinnoista kalenterikuukauden aikana.

Bloggaajan järjestämä kilpailu

Tiesitkö, että bloggaajankin on maksettava arpajaisveroa blogiarvonnoista? Siinäkin tapauksessa, että bloggaaja olisi saanut arvonnan tavarapalkinnot yhteistyökumppaneiltaan ilmaiseksi. Palkintojen arvoksi katsotaan niiden yhteenlaskettu todennäköinen myyntihinta.

Bloggaajan arvonnat kuuluvat arpajaisverotuksen piiriin, vaikka bloggaaja on yksityishenkilö.

Pienyrittäjä tasapainoilee veroviidakossa

Facebook -tykkääjien kesken arvonta

Moni yritys ja yhdistys järjestävät facebook -sivuilla tykkääjiensa kesken arvonnan esimerkiksi tietyn tykkääjämäärän tultua täyteen. Tällaista arvonnoista on maksettava arpajaisvero, jos verotuksen alaraja täyttyy.

Arpajaisista on kysymys myös silloin, kun arvontaan osallistuvalta edellytetään nimellistä vastinetta kilpailuun osallistumisesta. Verottajan ohjeen mukaan tällaisilla tilanteilla tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että kilpailuun osallistuja lisää ottamansa valokuvan kilpailun järjestäjän sivulle ja voittaja ratkeaa toisten tykkääjien kuvatykkäysten perusteella.

Yrityksen omat tuotteet palkintona

Yritys voi tarjota kilpailupalkintoina myös omia tuotteitaan tai palveluitaan. Tällaisetkin kuuluvat arpajaisverotuksen piiriin. Vero lasketaan tuotteen todennäköisestä myyntihinnasta. Jos yritys myöntää tavanomaisesti ostajille alennuksia tuotteesta, voidaan myyntihintana käyttää alennettua hintaa arpajaisverotuksessa.

Yrityksen on tarvittaessa näytettävä toteen tuotteen tavanomainen alennus.

Pienyrittäjä veroviidakossa

Pienyrittäjällä on rajalliset resurssit lakiasioiden selvittämiseen. Yrittäjä kuitenkin vastaa siitä, että hänen yritystoimintansa on lainmukaista. Uuden arpajaisverotusta koskevan ohjeen voit lukea verottajan sivuilta.

Lisätietoa kirjoittajasta

Asianajaja Inga Koskisen ansioluetteloon voit tutustua täältä.